Pobierz instrukcję (pdf)


O - 8 WYZNACZANIE SKRĘCALNOŚCI WŁAŚCIWEJ ROZTWORU CUKRU PRZY POMOCY POLARYMETRU




Cel zadania: wyznaczenie skręcalności właściwej roztworu cukru (oraz ewentualnie - określenie nieznanego stężenia cukru w roztworze).

Zagadnienia do przygotowania:
Polaryzacja i metody polaryzacji światła. Kryształy i ich właściwości. Skręcenie płaszczyzny polaryzacji w kryształach i roztworach optycznie czynnych (odmiany enancjomorficzne). Prawo Biota. Budowa polarymetru z przyrządem półcieniowym. Zasada działania przyrządu półcieniowego. Zasada działania „Nicola”. Prawo Malusa. Obliczanie stężeń roztworów.


Literatura:

    S. Pieńkowski - Optyka

    S.Szczeniowski - Fizyka Doświadczalna cz.IV

    B.Jaworski, A. Dietłaf - Kurs Fizyki t.3

    H. Szydłowski - Pracownia Fizyczna