O - 8 WYZNACZANIE SKRĘCALNOŚCI WŁAŚCIWEJ ROZTWORU CUKRU PRZY POMOCY POLARYMETRU
Cel zadania:
wyznaczenie skręcalności właściwej roztworu cukru (oraz ewentualnie -
określenie nieznanego stężenia cukru w roztworze).
Zagadnienia
do przygotowania: Polaryzacja i metody polaryzacji światła.
Kryształy i ich właściwości. Skręcenie płaszczyzny polaryzacji w
kryształach i roztworach optycznie czynnych (odmiany
enancjomorficzne). Prawo Biota. Budowa polarymetru z przyrządem
półcieniowym. Zasada działania przyrządu półcieniowego. Zasada
działania „Nicola”. Prawo Malusa. Obliczanie stężeń
roztworów.
Literatura:
S. Pieńkowski - Optyka
S.Szczeniowski - Fizyka Doświadczalna cz.IV
B.Jaworski, A. Dietłaf - Kurs Fizyki t.3
H. Szydłowski - Pracownia Fizyczna